Elmalı Kurabiye ve Tavuklu Börek ( Yok böylesi :))

YAZAR: Ekim 28, 2016
















Elmalı kurabiye,
zaten elma, ceviz ve tarçın denilince,
gerisini tarif etmeye gerek yok:))
Yenmez yanında yatılır :))
Ama ben şu sarılanlardan çok poğaça şeklinde olmasını daha çok tuttum,
neden derseniz, çünkü daha çok iç koyabiliyorsunuz ..
Daha çok ceviz, daha çok elma ve tarçın..
Beni anladınız siz ! :)))
Gelelim tavuklu böreğe,
mantı tadında mı desem, börek tadında mı desem bilemedim,
ama muazzam bir lezzet :))
10 numara yani :))
Birinin yemeden yanında yatıyoruz, birine 10  numara veriyoruz..
Gerisi size kalmış..

Huzurla dolsun günleriniz..
Güliz GÜL


Elmalı Kurabiye


Malzemeler:
Hamur için:
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
250 gram tereyağı
1 paket kabartma tozu
Un

İçi için:
5 adet elma
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz kırığı
7 yemek kaşığı toz şeker



Üzeri için:
Pudra şekeri

Yapılışı:
*Öncelikle içi için elmaların kabukları soyulup rendelenir.
*Bir tavanın içine elmalar, şeker, ve tarçın konulup elmalar suyunu salıp çekene kadar ara sıra karıştırılarak pişirilir.
*Ocaktan alınır ve içine ceviz kırıkları eklenip karıştırılır.
*Hamur için oda sıcaklığında yumuşayan tereyağı, yoğurt, sıvı yağ iyice karıştırılıp içine kabartma tozu ve azar azar un eklenerek
yumuşak bir hamur yoğurulur.
*Hamur yoğrulduktan sonra  koparacağımız parçaları elinizde açarak içine iç koyarak ikiye katlayıp, yuvarlayınız..Lütfen içini koyarken cömert davranınız :)))
*Hazırladığımız kurabiyeler tepsiye dizilir.
*180 derece önceden ısıtılmış fırında  üzeri pembeleşmeye başlayıncaya kadar pişirilir.
*Fırından çıkarıldıktan sonra soğumaları beklenir ve üzerlerine pudra şekeri serpilir.




Tavuklu Börek

Malzemeler


  • 6 adet yufka
  • 2 adet tavuk göğsü
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1. 5 su bardağı süt
  • 1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağı
  • 3 yumurta
Didiklenmiş tavuk için;

          3-4 yemek kaşığı tereyağ
          2 çay kaşığı karabiber
          1 çay kaşığı kimyon
          1 tatlı kaşığı tuz

Böreği ıslatmak için ;
  • 4 orta boy kepçe tavuk suyu
Üzeri için :
  • Sarımsaklı yoğurt
  • 4 – 5 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı kekik yada kuru nane ( İsteğe Bağlı )

 Yapılışı

Öncelikle tavukları haşlayıp ince şekilde didin. 
Daha sonra didiklediğiniz tavukları 2-3 kaşık tereyağında kavurun, içerisine baharatları ekleyin..
Tavuğu fazla kurutmadan , ocaktan alın.
Daha sonra yumurta süt yoğurt sıvı yağını bir kapta güzelce çırpın.
Yufkalardan birini yağlanmış tepsiye serin. 
Üzerine 4-5 kaşık hazırladığınız sostan dökün. 
Daha sonra 2 yufkayı yerleştirin. Kenarındaki fazlalıkları kesip, tekrar yerleştirin  yine sos dökün ve yine yufka koyun. Böyle yaparak 3 kat oluşturun ve en son o kata sos dökmeden tavukları yayın. 
Daha sonra tekrar yufka koyun ve sostan dökün. Kenardan sarkan yufkaları içe doğru katlayın ve onları da sosla ıslatın. Geri kalan yufkaları da aralarına sos sürerek bitirin. 
En üstüne de kalan sosu yayın. önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafif kızarınca çıkarıp 4 kepçe tavuk suyunu ekleyin ve geri fırına verin. 
Alt üst iyice kızarana kadar pişirin. Çıkınca  ilk sıcaklığı çıkınca dilimleyin.Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.
Sosu içinde tereyağını kızdırıp kırmızı toz biberi ekleyin ..Kırmızı toz biber çabuk yanacağından, fazla ocakta tutmayın :)) ve sıcak sıcak sarımsaklı yoğurt üzerine dökün.
İsteğe göre içine nane , kekik  atabilirsiniz. Afiyet şeker olsun ...:)

Nar Ekşisi Yapımı...

YAZAR: Ekim 19, 2016











Hafta sonu narla haşır neşirdik,
Yapması biraz meşakkatli ama,
değer mi değer...
Mutlaka evde denemelisiniz dediklerimden:))
Bizim çok olunca  odun ateşinde yapmak icap ediyor,
Tabi odun ateşinde olanın tadı başka, 
ama evde de yapılmaz diye bişi yok ...
Ama odun ateşi imkanınız varsa,
mutlaka ama mutlaka denenmeli...

Her gününüz birbirinden güzel geçsin..❤ ❤ 
Güliz GÜL ....
MALZEMELER:

Evdeki ekşi nar

YAPILIŞI:
Narlar bıçakla kesip tanelerini ayıklayın.kolay bir yöntem söyleyeyim.narı ikiye üçe bölün.taneleri avcunuza bakar şekilde narın kabuğuna tahta kaşıkla veya tokmak ile vurun.kabuğa vurdukça taneler dökülür.
Geniş ve çukur bir leğende biriksin.bu arada hem nar tanelerini ayıklayın. nar tanelerinin zarları da karışır.  zarları içinden ayıklayın..zar olursa acı tat verir.
Temizlenen nar tanelerini iki yöntemle sıkabiliriz.Biz burada sıkma makineleri var biz onda suyunu çıkardık. siz evde meyve sıkacağınız varsa onunla suyunu çıkartınız..ne kadar su çıkarırsanız o kadar nar ekşisi fazla olur.
Bizim narın suyu çok çıktığı için kazanda yaptık siz evde  çelik tencereye koyun.ocağın orta gözünde yüksek ateşte pişirin. kaynarken üzerindeki köpükleri sürekli alın.
Arada karıştırın ,sürekli karıştırmayın nar ekşisi kaynarken taşmaz ,kabarmaz.kıvamı olduğunda kabarıyor.o zaman da ocaktan alınız.
Nar ekşisinin ,pekmez kıvamına geldiğinde tamamdır, Biz koyu sevdiğimiz için biz biraz daha fazlaca kaynattık..sizde damak tadınıza göre kıvamını ayarlayınız... kapatınca soğuyana kadar bekletin.soğuyunca kavanoza koyun.buzdolabına koymaya gerek yok. Afiyet olsun…
Not : 
1: 20 kilo nardan 10 kg da nar suyu çıkmakta.Nar iri taneli ise 10 kg nar suyundan  1 kilo nar ekşisi çıkmakta. .Bizim nar çok fazla olduğu için ekşisi de çok oldu, sizi yanıltmasın 10 kg nar suyundan 1 kilo nar ekşisi..
2: Nar ekşisini eğer evde tencerede yapacaksanız yüksek ateş de kıvam alması 3,5  saat kadar, yukarıda belirttiğim gibi olduğunu kabarmaya başladığında anlarsınız. aynı reçelde ki gibi üstünde beyaz kabarcıklar oluşuyor. Yok bizim gibi odun ateşinde pişirecekseniz 3 saat uygun, yok biraz koyu olsun derseniz 3,5 saat yeterli.. ama dediğim gibi kıvamının geldiğini kabarmaya başladığında , beyaz köpükçüler oluştuğunda olmuş demektir..

Browni Kurabiye

YAZAR: Ekim 12, 2016












Yapımında kuzuların emeği geçmişse,
tadını sorgulamak ayıp olur ama değil mi?
O küçücük elleriyle yuvarladılar,
sonrada iştahla yediler...


Aşkla kalınız..!!!

Güliz GÜL..

Malzemeler:

  • 125 gr yumuşamış margarin,
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 adet yumurta,
  • 1 çay bardağı pudra şekeri,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • 1 paket vanilya,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 2,5 su bardağı un.
Şerbeti İçin:
  • 2 çay bardağı toz şeker,
  • 2 çay bardağı su
Üzeri İçin:
  • Hindistan cevizi.

Yapılışı

Şerbeti için; küçük bir tencereye suyu, toz şekeri koyup, kaynatalım.
1-2 damla limon suyunu ilave edelim ve soğumaya bırakalım.
Kaba hamur malzemelerini koyup, ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım.
Küçük parçalar koparalım ve elimizle şekil verip, önceden ısıtılmış 150° fırında 20-25 dakika fazla kurutmadan pişirelim.
Fırından çıkardığımız kurabiyeleri sıcak iken teker teker şerbete batırıp ve isteğe göre hindistan cevizi ekleyiniz. Afiyet olsun.


Kırma Zeytin ( Tetişte Yapımı)

YAZAR: Ekim 09, 2016









Diyeceksiniz kırma zeytinle ne alaka fotoğraflar :))
Havalar güzel olunca,
bizim kırma zeytinin fotoğrafları böyle ,
akşama kadar dağlarda bayırlarda gezince ,
ancak bu kadar oluyor :)) 
Ama daha önceden detaylı tarifimiz var:)
işte BURADA
Eğer sizde düşünüyorsanız, zeytin kırmayı,
işte tam zamanı...


Güzel günleriniz olsun...
Güliz GÜL.

Hafta sonu sen başkasın :))

YAZAR: Ekim 05, 2016





















Var mı hafta sonu tatili gibisi,
bence yok :)) 
Mutluluklar sizinle olsun...
Güliz GÜL
Blogger tarafından desteklenmektedir.