Sedo ile Gülo ❤❤❤

YAZAR: Eylül 29, 2014


Hani benim yol arkadaşım var ya
"Serdar "
Ben ona çoğunlukla "Sedo"
derim,:)
Bizim buralarda,
yani en azından bizim köyde, 
öyle isimleri kısaltmazlar,
Ahmet'i Amad,
Mehmet'i Memet derler ama Memo demezler..:))
Ben bu  Sedo'yu kayınvalidemden edindim,
çok ta severek kullanıyorum Sedo'yu,
hatta arada iyice cıvıtıp,
"Sedoş bana doğru koş" dediğim bile oluyor, :))
Diyeceksiniz Sedo sana ne diyor,
Sedo bana öyle Gülo falan demiyor, 
Sedo ciddi adam ,
demez öyle şeyler..:))
Bak ben sevdim bu Gülo işini
Gülo diye devam edeyim :))
Neyse ya ben asıl konuma geleyim ..
Şimdi size Masal anlatacağım ....
Bir varmış bir yokmuş...
Bu Sedo'yla Gülo yıllar önce karşılaşmışlar..
Gülo görür görmez aşık olmuş ...
Yağız Anadolu delikanlısını:)
Ama çaktırmamış :))
Sedo da bu Gülo'yu beğenmiş ki evlenme teklifi etmiş:))
Eeee boşuna dememişler 
"Ev alırsan Muğladan"
"Kız alırsan Tuğladan" diye
Şimdilerde bu tekerlemenin sonuna 
"Pişman olursun sonradan" diyorlar,
ama
 bu son bize uymuyor zaten , hiç duymamış olalım :))
Neyse bu Sedo'yla Gülo 
Eylül ayının güneşli bir gününde evlenmişler..
Gülo çok mutlu bir gelin olmuş,
Ta o günden bu güne ,
tam 8 yıl geçmiş...
Ne ki diyeceksiniz belki ama,
dolu dolu 8 yıl..
Gülo sedosuyla evlendiği için hep mutlu olmuş, eminim hepte mutlu olacakmış :)
Arada bir didişi verdikleri de olurmuş, 
ama oda evliliğin tuzu biberiymiş :))
Ha birde bu Gülo'yla Sedo'nun
2 tanede bebeleri olmuş.
İlk göz ağrılarına, 
Uğurlu ayları olduğunu inandıkları eylül ayını, 
kasımda doğan kızlarına,
Eylül ismini verivermişler..Eylül'ün kızlarına da uğur getirsin diye..
Gel zaman git zaman,
Bide oğulları olacağının haberini almışlar,,
Adananın babayiğit , cesur, ama o kadar da iyi yürekli delikanlısı,
Gülo'suna, soyadını ben veriyorum,
9 ay sen karnında taşıyorsun, bütün zorluğu sana,
oğlumuzun adını,
vermek de senin hakkındır demiş..
Gülo çok mutlu olmuş...
Gülo Muğlasını çok severmiş, 
Eeee Muğla'da Ege bölgesindeymiş,
Hem Ege yüce,ulu büyük demekmiş,
Ege olsun oğlumuzun adı demiş Gülo..
Sedo hiç itiraz etmemiş...Sen bilirsin demiş:))
9 ay sonra Ege'de gelince..
4 kişilik bir aile olmuşlar..
İşte bu masal böyle devam eder gidermiş...
Sedom,
Yol arkadaşım,
İyi ki varsın...❤❤❤
nice, 18-28-38-48 yıllaraa...

Gülodan Sevgilerle ...:)


Eylül ayının sizede uğur getirmesi dileğiyle .....!!!!

Güliz GÜL

Hellimli Lavaşlı Dürüm

YAZAR: Eylül 26, 2014









Diyeceksiniz hafta sonu kahvaltı klasiği,
yok bu sefer kahvaltı doğru da hafta sonu değil..
Hani akşam işten eve gelirsin,
evde yemek yoktur,
yemek yapasında yoktur,
en iyisi kahvaltı yapalım dersiniz ya..
İşte lavaşlı hellim peynirli dürüm,
dün akşamın kahvaltısı..
Üşengeç işi işte :)

Keyifli bir hafta sonu diliyorum !!!
Güliz GÜL..



Ev Yapımı Lavaş
9-10 adet tatlı tabağı büyüklüğünde lavaş yapar
Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • bir tutam tuz
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1 su bardağından az su
Yapılışı:
  1. Unu bir kaba eleyip tuzu ve yoğurdu ekleyin. Yoğurdun üzerine kabartma tozunu koyup 1 dakika, yoğurdun hafif kabarcıklanmasını bekleyin.
  2. Suyu azar azar ekleyip ellerinizle yoğurarak karıştırın. 5 dakika kadar özlü ve yumuşak bir hamur elde etmek için yoğurun. Eğer fazla cıvık alırsa biraz un, sert olursa biraz daha su ekleyin.
  3. Yuvarlayıp ıslatarak nemlendirdiğiniz  mutfak havlusuyla üzerini kapatın. Yarım saat oda sıcaklığında dinlendirin. (Hamuru streç filme  sarıp buzdolabında saklayarak ertesi gün de kullanabilirsiniz)
  4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, hafifçe unladığınız temiz bir yüzeyde bir karış çapında yuvarlaklar açın.
  5. Orta-yüksek ateşte ısıttığınız yapışmaz tavada 2-3 dakika ya da renkleri hafif dönene kadar altlı üstlü pişirin. Servis süresine kadar temiz bir mutfak havlusuna sararak sıcak tutun. (Daha sonra kullanacaksanız, lavaşların hepsini üstüste koyup  aliminyum  folyoya sarın. Önceden 200C'de ısıttığınız fırında 5 dakika ısıtın. Bu şekilde lavaşlar kurumaz.)

HELLİMLİ LAVAŞ DÜRÜM

MALZEMELER:
  • 100 gram hellim peyniri
  • 6 tane lavaş ekmeği 
  • 1 tane patates
  • 1 tane kırmızıbiber
  • Kızartmak için sıvıyağ
  • Tuz
YAPILIŞI:

Patatesleri dilimleyip kızartalım.Peyniri ve biberi küpler halinde doğrayıp çöpşişe bir peynir bir biber olacak şekilde dizelim.4 ya da 6 çöpşiş hazırlayalım.Yağsız bir tavada çöpşişleri döndürerek kızartalım.Lavaş ekmeğine  biraz kızarmış patates koyup tuz serpip peynirleri de koyalım. Çöpşişi  çıkarıp dürüm yapıp sıcak ikram edelim.



İki Renkli Tatlı ve Gülizin Dünyası..:)

YAZAR: Eylül 25, 2014

















Bakalım ;
Gülizin Dünyasında 
ne var ne çok :)  
Bu yıl ana sınıfı okuyorum. Arada bir 2 yaşa gittiğim de oluyor. Önümüzdeki Pazartesi beslenme listemizde peynir, krep, süt , elma var, şimdiden krepi acaba akşamdan mı, yoksa sabah kalkıp yapsam mı diye düşünüyorum :))  
saatlerle yarışmaktayım;
Okuyama ya fırsat bulamadığım ama durmadan aldığım romanlar, yarım kalan hala okumamı bekleyen son romanım:))…..  
Rüyalarım bile benim değil; kâh kafa tutuyorum sınıfımdaki şımarık kokoş kıza, kâh çocukluğumdaki çizgi filmlerin eskisiyle yakından uzaktan ilgisi olmayan bölümlerini söyleniyorum: ”Nerde o polyanna, şeker kız candy , heidi diye diye iç geçiriyorum.  
   Bir küçüğüm bir büyüğüm, bir yerdeyim, bir gökteyim, bir aşığım, bir melankolik,bir ana sınıfı öğrencisi, bir yeni yetmeyim….
   Hayat iki farklı dünyanın peşine taktı beni, koşturuyor. Bazen “sağlıklı hayattan bıktım” deyip, bir çikolata şeker için ağlayan kızımı haklı bulup, bir markette alıyorum soluğu, bazen 2 yaş sendromuna girmiş oğlumu kuralları delmeye çalışmasını mazur görüyorum.Ama hiç 38 yaşın sendromu var mı diye soran yok :))
 İsyanlar, çılgınlıklar, aşklar, masallar, satırlar arasında geçiyor ömrüm.   Kah mutfaktayım, kah çocuk odasında, kah tatlı peşinde(eğer tatlı yapmaya vaktimiz yoksa, incirli cevizli ballı tatlının peşindeyiz., kah Ege'yle araba yarışında:)) Kah Eylül'le  masaldan masala, dolaşıyoruz koca dünyayı, kah çirkin ördek yavrusunu halini üzülüyoruz..kah gıdık canavarıyım uyku öncesi,
ha bide 8-5 mesaideyim :)) 
ama en önemlisi ben ANNEYİM...
İşte böyle Gülizin Dünyası...
İki renkli tatlıyı da unutmayalım :))

Masal gibi bir gün diliyorum!!!
Güliz GÜL...

Malzemeler;

  • Yarım lt süt
  • 1,5 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 yemek kaşığı pirinç unu
  • Yarım su bardağı şeker
  • 40g bitter çikolata
  • 1 yemek dolusu kaşığı kakao
Üzeri için:
  • 200ml sıvı krema
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
Hazırlanışı;

Süt, şeker, pirinç unu, nişasta ve kakao küçük bir tencerede karıştırılarak pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra bitter çikolata ilave edilerek eriyene kadar karıştırılır. İyice çırpılır. 5dk kadar ilk sıcaklığının çıkması beklenir.
Kupların tabanına ikişer tane bebe bisküvi koyulur. İsterseniz normal bisküvi, kek parçası da kullanabilirsiniz. Sıcaklığı çıkmış olan tatlı iyice çırpılır ve pürüzsüz bir yüzeye kavuşunca bisküvilerin üzerine, kapların yarısına gelecek şekilde dökülür. Tatlı soğumaya bırakılır.
Bu arada sıvı krema pudra şekeri ile krem şanti kıvamına gelene kadar çırpılır. İyice soğumuş olan tatlıların üzerine paylaştırılır. Afiyet olsun.

Anne Elma Şekeri... ( Ev Yapımı)

YAZAR: Eylül 23, 2014










Halâ masallara kanan, halâ mucizelere inanan bir çocuk var içimde,
Hala elmalı şekeri görünce,
çocuk gibi sevinen küçük bir çocuk var içimde,
Eylül'le
yuppiiii
Elmalı şeker ,
saldırrrr diyen çocuk var içimde :))
Çocukluğumda elmalı şeker ,
köyde bir düğün dernek varsa,
gelirdi.
Düğün demek elmalı şeker demekti benim için:)
Şimdi her yerde var ;
Elmalı şeker ,
ama bu;
Anne Elma Şekeri,
Deneyiniz pişman olmazsınız:))

Masal gibi bir gün olsun !!!!
Güliz GÜL


Yapılışı;
5-6 adet sert ve tatlı elmayı yıkadım..daha sonra  5 bardak suya 2 yemek kaşığı sirke ekleyip kaynattım.Su kaynadıktan sonra elmaları içine atıp güzelce suya daldırıp çıkardım ki, elmaların üzerindeki mumsu katman gitsin diye
 sonra güzelce kuruladım. Saplarını çıkarttım.
Saplarının yerine çubuğu batırdım. 
Bir tepsiyi yağlı kağıt serdim. 
Çukur ve derin bir sos kabına
 2 su bardağı şeker ve 
1 su bardağı su koyup kaynattım. 
Şekerli karışım kaynayınca 
1 tatlı kaşığı limon suyu ve
 yarım çay kaşığı toz kırmızı boya ekledim ve iyice karıştırdım. 
Ateşi kısıp kıvamı koyulaşana kadar kaynatmaya devam edin.
kıvamın geldiğini soğuk bir bardak suya arada bir  bir damla damlatın. 
Ne zaman o damla suyun içinde sert bir top halini alırsa şeker hazır demektir.)  Ocağı kapattım. 
Elmaları birer birer  şekerin  içinde döndürerek her yerinin  şekerle kaplanmasını sağladım. Yağlı kağıt  tepside donmaya bıraktım. 



Ev Yapımı Vişne Likörü 2

YAZAR: Eylül 22, 2014









Hani aylar önce vişne likörü hazırlamış, 
karanlık köşeler gizlemiştik ya,
işte burda
işte damakla buluşacağı an geldi çattı..:)
Sanan da deli içerim sanacak,
bu ilk tadışım olacak :))
Huzurlarınızda ilk yudumu mu alıyorum,
Hımm ,
eee miss,
SAĞLINIZA !!!

Sevgi hiç eksik olmasın hayatımızdan…… ♥ ♥ ♥ ♥

Güliz GÜL.


Kapağı ilk açın 10 dakika havalandırın. Aynı bir şarap gibi havalandırılmaya ihtiyacı var.
Süzmeye başlayabiliriz artık; herhangi bir süzgecimizi geniş bir kasenin içine yerleştirelim. Ve doğrudan tüm kavanozu, süzgece boca edelim. Bu esnada havalandırma işlemimiz de başlamış olacak. 10 dk. bu halde bekletelim vişnelerin içindeki suların da tamamen süzülsün.
Votka ya da konyak şişesini alın. Tercih kesinlikle size ait. Damak tadı, herkes için farklı! 
Süzdüğümüz suya alkol ekleme zamanı; bir çay bardağı votka ya da konyak ekleyerek başlayalım. Eğer daha tatlı bir likör istiyorsanız tercihiniz konyaktan olmalı. Ya da daha sert ve keskin bir likör için votkayı tercih edin! 1 çay bardağından sonra güzelce karıştırın ve tadın. Eğer hala sizin için çok hafifse azar azar hatta bence kaşık kaşık alkol eklemeye devam edin. Sonunda çakır keyf olmaya hazır olun :)
Alkolün de ayarının tamam olduğunu düşündüğünüzde, iyice havalanan likörümüzü ikinci kez süzüp, uygun gördüğünüz şişeye doldurun.
İnce uçlu bir huni ile rahatlıkla şişeye aktarabiliriz.  huninin içine temiz bir tülbent serip güzelce süzün.
Bu arada süzdüğünüz vişneleri atmayıp, buzlukta saklayıp daha sonra keklerde kullanın.

Kıymalı , Patatesli Börek..

YAZAR: Eylül 18, 2014







Bu sefer; 
Anne böreği diyemeyeceğim :(
Öyle yufka açamaya ,
zamanımda yok zaten,
Hep diyorum, 
en güzeli,
elde yapılan, evde yapılıp, içine sevgi katılan,
ama her zaman olmuyor işte,
İşte böyle durumlarda,,
İyi ki hazır yufka sen varsın diyorum, :)
İçini bir gün önceden hazırla,
işten gelince sar,
en fazla yarım saatte sofrada ,
her zamanki gibi ,
tam benlik:)),

Sağlıcakla kalın !!!
Güliz GÜL..

MALZEMELER:
5 adet yufka

SOSU:
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta

PATATESLİ HARCI İÇİN:
Yaklaşık 1 kg patates)5-6 adet iri patates
250 gr kıyma
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
2 adet soğan(doğranmış veya rendelenmiş)
1,5 çay kaşığı tuz
1 er çay kaşığı pul biber, kara biber

HARCIN YAPILIŞI:
Patatesleri haşlayın.haşlanan patatesleri iyice ezin.bu arada tencerede yağda kıymayı kavurun.kıyma suyunu çekince soğanları ekleyin.kavurun. Salçayı ve baharatları ekleyin.5 dk.daha pişirip ocaktan alın.önceden haşladığınız ve ezdiğiniz patatesleri kıymalı harca ekleyip karıştırın.harcımız hazır.

ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN:
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI:
Tepsiyi sıvı yağla yağlayın, yufkanın birini tezgaha serin.hazırlanan sosu fırçayla yufkanın her yerine sürün.yufkayı tam ortadan ikiye kesin.iki adet yarım yufka olacak.yarım olan yufkanın geniş tarafına patatesli harcı ince bir çizgi halinde koyun.çok fazla koymayın.kalın olur.yufkanın kenarlarını çok az katlayıp rulo şeklinde sarın.sarılan yufkayı tepsinin tam ortasına gül şeklinde kıvırarak koyun.kalan diğer yarım yufkayı da aynı şekilde harcını koyup kenarlarını katlayıp rulo şeklinde sarın.hazırlanan bu ruloyu tepsinin ortasındaki gül şeklinde kıvrılan yufkanın etrafına dolayın. ikinci yufkaya geçebiliriz..
ikinci yufkayı tezgaha koyun.sosu fırçayla üzerine sürün.ortadan ikiye kesin.aynı şekilde harç koyup sarın.tepsideki rulonun etrafına dolayın.diğer 3 yufkayı da aynı şekilde hepsini kesip ayrı ayrı rulo yapın.tepside yer kalmasa bile sıkıştırarak koyabilirsiniz.yufkaların tamamı bittikten sonra yumurta sarısını sıvı yağla çırpıp böreğin üzerine sürün.çörek otu , susam serpin.180 derece fırında üstü iyice kızarana kadar pişirin.




Blogger tarafından desteklenmektedir.