• 2 kg. ayva
  • 4 su bardağı  su
  • 5 bardak şeker
  • Yarım limon suyu,bir çubuk tarçın

Ayva reçelinin yapılışı:


Ayvaları soyup istediğiniz büyüklükte doğrayın.


Suyu kaynatın içine ayvaları atın. 


Ayva çekirdeklerinin bazılarını kesip temiz bir tülbent parçasının içine koyup ağzını bağlayın.
Bu renk vermesi için gerekli. 

Fazla değil 10 dakika kadar haşlayın. 

Şekeri ve tarçını katın. 






Kaynamaya başlayınca ocağı kısın


Kıvama gelinceye kadar kaynatın.

Sık sık karıştırmayı ihmal etmeyin




Olup olmadığını anlamak için soğuk bir tabağa suyundan biraz alıp soğutun kıvamı reçel kıvamında ise limonunu katıp 10-15 dk. daha kaynatıp Ocaktan alın.


Eğer hafif sulu gibi duruyorsa endişelenmeyin,  ayvanın jöleli yapısı sayesinde reçel soğuyunca tam kıvamında oluyor


Reçelin içinden çekirdek bohçasını ve çubuk tarçını çıkarın.

Uzun süre yemeyecekseniz kuru kavanoza sıcak sıcak koyup, ağzını sıkıca kapatıp ters çeviriniz.

Üzerine örtüyle örtüp en az 12 saat bekletiniz.

Eğer hemen yiyecekseniz  kuru bi kavanoza koyup, soğuyunca kapağını kapatınız..Afiyet olsun.









Ayva Çekirdeginin Faydaları  / Ayva Çekirdegi Maskesi


Ayvanın meyvesi, yaprakları ve çiçekleri gibi çekirdekleri de şifalıdır. Eski çağlardan beri bilinen bu özelliğini Romalılar oldukça iyi değerlendirmiş; parfümden bala kadar her şeyin içinde ayvayı kullanmışlardır.
Ayvanın çekirdekleri birçok şekilde kullanılabilir:

Çocuk ishallerinde 5-6 gr çekirdek 1 bardak suda 15-20 dakika kaynatılıp içirilir.

Aynı şekilde hazırlanıp gargara yapılırsa boğazdaki ağrı, kızarıklık ve gıcık giderilir.

Mikrobik hastalıklarda ezilmiş çekirdekle hazırlanan çay çok faydalıdır. Balla tatlandırılabilir.(Mikrobik hastalıklarda elma ve armut çekirdekleri de aynı şekilde kullanılabilir.)

Öksürükte, bronşitte, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılabilecek etkili bir yumuşatıcıdır.

Yukarıdaki şekilde hazırlanan çay soğutulduktan sonra cildi yumuşatmak için;  yanık ve egzama tedavisi için; dudak çatlamalarını önlemek ve tedavi etmek için; emziren annelerde oluşan meme ucu yaralarını önlemek ve tedavi etmek için kompres şeklinde kullanılabilir. Ayrıca cilde sürüldüğünde kırışıklıkları giderir ve cildi gençleştirir.



İltihaplanan gözlere de bu çayla ılık  ya da soğuk kompres yapılır.                                     

Ayva çekirdeklerinden farklı biçimlerde de yararlanılabilir. Örneğin 1 su bardağı suya 10 gr kadar ayva çekirdeği koyularak bekletildiğinde jel kıvamına gelecektir. Bu şekli ile de bronşitte, öksürükte, mide ve bağırsak sorunlarında yumuşatıcı olarak kullanılabilir. (cilt bakımı için aynı şekilde hazırlanır. suyun miktarını azaltarak buna daha uygun yani krem kıvamında bir jel elde edilebilir. )

Toz haline getirilmiş ayva çekirdekleri (ya da çok az su ile hazırlanan koyu bir jöle), aktarlardan temin edilebilen nöbet şekeri ile karıştırarak hap haline getirilir ve ağızda yavaşça emilerek kullanılırsa şiddetli öksürüğü keser; ciğerlere çok faydalıdır.

Antioksidan özelliğiyle bilinen ayvanın çekirdekleri cilt için de son derece yararlıdır. Üstelik parafin ve paraben içerdiğinden dolayı faydası kadar zararı da olan birçok bakım ürününün aksine, hassas ciltlerde bile güvenle kullanılır. Çünkü tamamen doğal ve saftır.

Cilt sağlığı ve güzelliği için yukarı anlattığım şekilde bir jel hazırlanır. Bu jel, su yerine kaliteli ve saf bir gülsuyu ile de hazırlanabilir. Dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da bu jeli hijyenik bir kapta hazırlayıp saklamanız.

Hazırlanan bu jel kaliteli bir balla karıştırılıp, daha koyu kıvamda ve daha etkili bir cilt kremi elde edilebilir. Kremi hazırlarken tahta bir kaşık ya da spatula kullanmak daha iyi olacaktır.

Jel ya da krem hazır hale geldikten sonra, temizlenen cilde sürülür ve 20 dakika bekletilip yıkanır. Düzenli kullanıldığında cilt lekeleri ve sivilceler kaybolacaktır. Bu aynı zamanda kırışıklığı gideren, cildi sıkılaştıran ve tazeleyen bir maskedir. Tek bir kuruş bile harcamadan hazırlayabileceğiniz bu bakım maskesi tamamen doğal olduğundan hiçbir yan etkisi de olmayacaktır.